torsdag, augusti 23, 2012

Alliansomsvägningar på gång?

Gör upp med cykelskulden, säger regeringens utredare Kent Johansson (C), och föreslår en ny inriktning på infrastruktursinvesteringar för att få fler och säkra cykelvägar. Statsministern talar samtidigt om att höja trängselavgiften för att finansiera ny tunnelbana. Är en grön omsvägning av alliansens politik på gång, eller är det fagra ord som inte leder till handling? Vid dagens kollektivtrafiknämndsmöte inrättas en politisk styrgrupp för att utveckla kollektivtrafiken i Uppsala stad. Dags att gå från ord till handling angående spårtrafik i Uppsala också!
Affärsverksamhet bloggar

fredag, augusti 17, 2012

Gör om, gör rätt Trafikverk

Nästa vecka har regionförbundets trafikberedning att yttra sig över Trafikverkets förslag till kapacitetehöjande åtgärder på väg 55 i infarten till Uppsala. Den gamla vanliga visan, den trafikökning man kunnat konstatera skrivs fram och den prognosen tas som intäkt för att mellan 489 och 1317 miljoner kronor, beroende på lösning, ska plöjas ner för att skapa förutsättningar för att klara förväntad trafikvolym. Trafikverket har som vanligt ingen intern samordning, vilket gör att vad som sägs i olika sammanhang. Planeringen för ny järnväg mellan Enköping och Uppsala, med den biltrafikminskning på sträckan en sådan lösning skulle bidra till, blundar man för när man nu planerar för att få bygga väg. Att Trafikverket nyligen lyft fram behov av trängselavgifter i infarterna till ett flertal svenska städer bortser man också från. I konsekvensbeskrivningarna över de olika förslagen till lösningar lyser klimateffekter med sin frånvaro. Regionförbundets yttrande till Trafikverket kan bara bli ett: Gör om, gör rätt.
Affärsverksamhet bloggar

torsdag, augusti 16, 2012

Till minne av Britt Löfgren

När höstterminen nu drar igång efter semestern möts jag av det trista beskedet att Britt Löfgren avlidit. Hon har ju kämpat mot cancern så länge jag känt henne, men beskedet är ändå chockartat. Britt är en av de mest omtänksamma personer jag träffat och jag har också henne att tacka för mycket . När jag valdes till kommunalråd 2002 var Britt redan vänsterns kommunalråd och var i praktiken den som lärde mig det politiska hantverket. Alltid fokuserad på de stora frågorna, och alltid ihärdig. Vänstern var ju på den tiden ett större parti än MP, men Britt kämpade för att MP i allt skulle ges samma inflytande som V, och hon bidrog därför till ett synnerligen förtroendefullt sammarbete mellan partierna i Uppsala.
Affärsverksamhet bloggar